Blanco strafblad titel : Blanco strafblad
categorie : 12+
pagina's : 174
illustraties : Joyce van Oorschot
uitgeverij : Elzenga
1e druk : 1996
ISBN : 90 6692 170 6

Elsa stormt op de agenten af: 'Laat haar los.' Vlak vóór hen staat ze ineens stil. 'Laat los, zeg ik.' Ze slaat een agente op haar rug. 'Los, jullie nemen de verkeerde mee.'

'Politie rolt jeugdbende op': bijna een gewone krantenkop. Maar als nou toevallig je broer of zus in de bende zit en je weet van niets? Dan is het niet meer zo gewoon. Je gelooft het niet, je schaamt je. Toch blijft het je familie.
Zo gaat het met Else. Ze denkt dat de politie de verkeerde meeneemt. Haar zus lid van een jeugdbende? Dat stille meisje waar ze zo moeilijk contact mee kan krijgen? Dat is toch onmogelijk. Maar als de waarheid aan het licht komt, laat Elsa haar zus niet vallen. Ze gaat voor haar knokken.

Fragment

Het pistool op zijn heup is echt. Aan zijn riem hangen handboeien. Alsof het meisje dat voor de rechter staat, ook maar enige kans heeft om te ontsnappen. Ze is omsingeld door zwarte toga's en onder het bordje UIT heerst de parketwachter. Voor haar is er geen UIT.
De rechter pakt dossiermap nr. A-0312/96 van de stapel en stelt op luide toon de vragen. Hoe ze heet. Waar ze woont. Hoe oud ze is. De antwoorden zijn nauwelijks te horen.
'Dan zal de officier van justitie de zaak nu voordragen.'
De toga links van hem staat op.
'Zij wordt ervan verdacht dat zij alleen of samen met anderen diefstallen met braak heeft gepleegd gedurende de periode van 26 augustus tot 29 december van het vorige jaar.
Bovendien wordt haar een overval ten laste gelegd dan wel een poging daartoe, op of omstreeks 7 oktober. En verder wordt zij verdacht van heling van gestolen goederen, van een computerkraak en van een poging tot afpersing dan wel oplichting.
De medeverdachten zijn, eveneens in een snelrechtprocedure, reeds veroordeeld door de kinderrechter. Aangezien verdachte de leeftijd van achttien jaar had bereikt ten tijde van de delicten is op haar het volwassenenstrafrecht van toepassing.'
De rechter begint weer te bladeren in het dossier:
'We zullen eerst bekijken wat er op de avond van de zesentwintigste augustus precies is gebeurd. Let goed op. Je bent niet verplicht om te antwoorden.'