Het liefje van de leraar titel : Het liefje van de leraar
categorie : 12+ (AVI 7)
pagina's : 73
illustraties : Joyce van Oorschot
uitgeverij : Zwijsen, serie Zoeklicht Plus (Makkelijk lezen)
1e druk : 1998
ISBN : 90 276 3956 6

Marije maakt aanstalten om iets te gooien. Waarom doet ze het zo opvallend?
Ik moet me terugdraaien, denkt Lotte. Anders val ik op bij Tim. Maar vóór haar wappert Marije met een briefje. Hét briefje. Marije gooit het. Lotte vangt het en ziet het meteen als ze het openvouwt:
LOTTE

TIM

Meer staat er niet. Maar alles staat er.

Lotte is verliefd op haar leraar Tim. Als Marije dat in de gaten krijgt, zet ze Lotte voor schut voor de hele klas. Lotte baalt enorm, maar ze kan er met niemand over praten.
Haar beste vriend Maarten is ziek en bovendien heeft ze ruzie met hem gemaakt.
Dan ontdekt ze dat ze niet de enige is met liefdesproblemen...

Recensie
Lotte is hopeloos verliefd op haar leraar Tim. Marije heeft dat in de gaten en ze zorgt ervoor dat Lotte het mikpunt wordt van spot. Lotte is er het hart van in en begint te spijbelen. Haar beste vriend Maarten is ernstig ziek, net nu ze zijn raad zo erg nodig heeft. Toch betekent een gesprek met hem voor Lotte een ommekeer. Ze zal zich niet meer op haar kop laten zitten door Marije. Dan blijkt dat de reden van Marijes gepest heel anders was dan ze dacht.
Het verhaal beschrijft de hopeloze verliefdheid van de 16-jarige Lotte op haar 10 jaar oudere leraar Nederlands. De verwarring, de hoop en wanhoop van Lotte zijn inleefbaar weergegeven. Het levendige, eigentijdse taalgebruik draagt bij tot een vlotte lectuur. Door de eenvoudige schrijfstijl (AVI 7) is dit verhaal goed toegankelijk voor zwakke lezers.
Ria de Schepper, Leesidee, september 1998

Fragment

Tim Geurts ziet er eigenlijk helemaal niet uit als een leraar. Dat bedenkt Lotte als ze naar het dansen staat te kijken. Net als de meeste jongens van haar klas, draagt hij een spijkerbroek en een vlot overhemd.
Maar Tim is niet zo saai als de jongens. Meteen begon hij al te dansen. De jongens bleven steeds bij de tafel met hapjes hangen. Pas toen Tim en Marije hen samen gingen halen, zijn ze op de dansvloer opgestapt. Voetje voor voetje, alsof het een spekgladde ijsbaan was. In het begin dansten ze als harken, Tim swingde alsof hij van elastiek was.
Ze boffen dat Tim Geurts dit jaar hun klassenleraar is. Behalve de drie uur Nederlands per week, hebben ze ook een mentoruur van hem.
Lotte loopt naar de hapjestafel. Ze veegt het lange, donkere haar uit haar ogen. Het plakt behoorlijk aan haar gezicht van het dansen. Ze moet even rustig aan doen, anders ziet ze er dadelijk niet meer uit. Dan is ze een zweterige, plakkerige meid. Daar houden de jongens niet van. 'Zo, Lotte, heb je het een beetje warm?' Een hand op haar schouder en de stem van Maarten in haar oor. Hij moet bijna schreeuwen om boven de muziek uit te komen.
'Beetje wel,' roept ze terug. Maarten mag haar best met een verhitte kop zien. Met Maarten is het anders dan met andere jongens. Ze kent hem al eeuwen. Samen hebben ze op de peuterspeelzaal gezeten en vanaf de basisschool zijn ze vrienden. Ze hebben bijna nooit ruzie en ze vertellen elkaar alles. Natuurlijk heeft Lotte ook wel vriendinnen. En natuurlijk heeft Maarten ook wel vrienden. Maar die veranderen soms. Lotte en Maarten, dat verandert nooit.