Lichaam titel : Lichaam
pagina's : 16
illustraties : Marijke Pielage
uitgeverij : beperkte oplage
1e druk : 2006

Lichaam was in 2006 een samenwerkingsproject met schilderijen van Marijke Pielage en gedichten van Annie van Gansewinkel.

In de bblthk van Wageningen was van 26 januari tot 28 februari een tentoonstelling van werken op papier van Marijke Pielage, in combinatie met mijn gedichten.
Bij die gelegenheid kwam in een beperkte oplage ook een bundeltje uit met het werk van beiden.

Gedichtendag 2006 (26 januari) had als thema 'Poëzie en beeldende kunst'. In dat kader begonnen beeldend kunstenaar Marijke Pielage en ik in 2005 samen te werken aan onze tentoonstelling Lichaam.

Website Marijke Pielage

Onze ervaringen:

Marijke Pielage:
'Het zijn geen plaatjes gemaakt bij woorden of woorden gemaakt bij plaatjes. Zowel de gedichten van Annie als mijn beeldend werk hebben een individuele zeggingskracht.
Ontstaan vanuit de boeiende synergie tussen dichter en beeldend kunstenaar biedt het werk genoeg ruimte voor een eigen beleving en interpretatie.'

Annie van Gansewinkel:
'Door de invloed van Marijkes werk hebben mijn woorden vlees op de botten gekregen, begon er bloed doorheen te stromen en kon ik tot de kern geraken. Kortom, het lichaam heeft een ziel gekregen.'

Voor mij is dit project een begin. Gedichten schrijf ik al lang, maar ik heb door 'Lichaam' geleerd hoe verrijkend het is om samen te werken met iemand van een andere discipline.

De tentoonstelling Lichaam bestond uit grote werken op papier, gedichten en kleine schilderijen.
 

Fragment

zeezucht


vederlicht wiegend
geen dwang,
dansen op tederheid,
nooit bang.
er is geen weg terug
naar dat stille feest.
maar waarom trekt aan je
waar je ooit bent geweest?