Nachtspel titel : Nachtspel
categorie : 12+ (AVI 7)
pagina's : 75
illustraties : Helen van Vliet
uitgeverij : Zwijsen, serie Zoeklicht Plus (Makkelijk lezen)
1e druk : 2000
ISBN : 90 276 4455 1

In het tentdoek zit een grote snee van zeker dertig centimeter. Met een mes gemaakt. Dát heeft ze dus vannacht gehoord!

Lekker kamperen en dollen op het strand. En dat heerlijke nachtspel... Julia gaat op vakantie naar camping De Duinpan, al voor de zesde keer.
Maar dit jaar loopt alles anders. Er gebeuren vreemde dingen. Iemand snijdt de tenten stuk. Het drinkwater wordt verpest. Dan verdwijnen er opeens ook nog een aantal kinderen. Wie zit hierachter?
Maar er gebeuren onverwachte dingen.

Fragment

Hijgend staat ze nu stil, vlakbij de bosrand. Ver weg van wat er allemaal is gebeurd. Kromgebogen alsof ze net heel harde klappen heeft gekregen. Ze hoest, ze huilt.
Ze weet dat ze terug moet. Ze mag de kinderen niet in de steek laten.
Ze begint terug te rennen. Dan loopt ze langzaam. Ineens holt ze weer en daarna gaat ze weer langzaam. Kan ze niet beter hulp halen? Of zal ze eerst kijken hoe het met de kinderen is? Van verre hoort ze waar ze zijn moet. Huilen hoort ze. De kinderen huilen of hun leven ervan afhangt. Julia is niet meer bang voor zichzelf. Ze moet naar de kinderen.
Het laatste heuveltje.
Alleen tien wijd open monden. Dat is het eerste wat ze ziet.
Ze zijn weg, de vier zijn weg, gelukkig.
Een moment verstomt het huilen als ze haar zien. Dan gaan de monden nog verder open. Het huilen wordt krijsen.
Julia stort zich op het jongetje dat het eerst moest gaan liggen. Met haar vingers klauwt ze in de hoop zand die op hem ligt. Ze graaft, graaft. Zand komt in haar haar, prikt in haar ogen. Maar die prikten toch al van de tranen. Die rotlui hebben natuurlijk de scheppen meegenomen. Haar handen werken als een graafmachine. Deze kinderen mogen niet stikken.
Julia krijgt pijn in haar armen. Ze mag het niet voelen. Ze moet door, de kinderen zo snel mogelijk naar hun ouders brengen.
Daarna gaat ze meteen naar Jeskes vader om alles te vertellen.
Hij moet zorgen dat die leiders ophoepelen.
Dan wordt het weer leuk op camping De Duinpan.