Stoerewatjeskamp titel : Stoerewatjeskamp
categorie : 10+ (AVI nieuw M7)
pagina's : 136
illustraties : Els van Egeraat
uitgeverij : Maretak (serie Villa Alfabet Rood)
1e druk : 2010
ISBN : 978 90 437 0365 9

Als de verlegen Noud aankomt in het vakantiekamp 'Krokodillen en vogeltjes' weet hij zeker dat de week voorbij zal kruipen. Waarom willen de leiders hem en zijn groep laten keten en vechtsporten?
Ook de drukke Kiki wenst vurig dat de week voorbijvliegt. Waarom moet zij met haar groep zo nodig mediteren en saaie dingen doen?
En wat hebben de verhalen van Moussa uit Afrika met hen te maken?

Noud en Kiki hopen dat hun groepen elkaar die week niet tegenkomen. Maar als dat toch gebeurt, blijkt pas wie echt stoer is. 

Recensie
(...) Verrassend verhaal uit de serie Villa Alfabet voor betere lezers uit groep 5 en 6 met meerdere psychologische lagen. Door de intro op de cover en eenvoudige zwart-wit tekeningetjes worden kinderen extra aangezet tot lezen.
Door de email van de schrijfster aan de lezers en door verdiepingsvragen achterin maar ook door de mooie Afrikaanse verhalen van Moussa kunnen ook meer begaafde leerlingen zich laten uitdagen.
Boek dat stemt tot nadenken van een uitgeverij die erin lijkt te slagen de liefde voor het lezen mee te geven.

G.J. Jolink, NBD/Biblion

Fragment

Het bouwen van het vlot in de groep van Noud verloopt chaotisch. Het is overduidelijk dat de kinderen uit beide villa's een totaal verschillend vlot willen bouwen.
Hoewel... bouwen? Noud staat met de kinderen van zijn villa nog steeds na te denken over een plan, terwijl de anderen meteen met allerlei spullen beginnen te sjouwen.
Maar bij die plotselinge angstkreet richten ze hun blik ineens allemaal op hetzelfde. De kreet wordt gevolgd door een plons...
Dat plonzen zou iets gezelligs kunnen betekenen, maar Noud hoort aan de bijbehorende kreet dat het menens is.
'Meekomen!' De anderen rennen in zijn kielzog naar de apenbrug, waar de andere groep bewegingloos staat, terwijl de jongen in het water met woeste slagen naar de overkant zwemt.
Niemand onderneemt iets, terwijl iedereen kan zien dat er nog iemand in het water ligt. Noud kan zo niet zien wie, maar de jongen of het meisje lijkt geen enkele zwembeweging te maken. Zou die persoon bewusteloos zijn?
'Ga hulp halen, de leiders,' verduidelijkt hij, 'en haal handdoeken. Volg mij!' roept hij daarna over zijn schouders naar de anderen, die daar alleen maar staan te staan.
Hoewel zijn kleren om zijn lijf flodderen en hem afremmen, zwemt hij met grote slagen naar de drenkeling.
Kiki, het is Kiki!