Schrijversharten


Sinds eind 2014 maak ik deel uit van het collectief Schrijversharten. Het bestaat uit Martijn Adelmund, Laurens van der Zee en mijzelf, schrijvers en dichters met als thuisbasis Wageningen. Daar houden de overeenkomsten niet op, al zijn de verschillen tussen ons minstens zo groot.
We willen elkaars werk en ons eigen werk onderzoeken. Onze drijfveren, worstelingen, idealen en dromen. Dat doen we niet alleen uitwisselend en elkaars werk lezend, maar we betrekken het publiek ook bij onze ontdekkingstocht. Daarbij sluiten we aan bij culturele evenementen in Wageningen. De gemeente Wageningen en het Platform Beroepskunstenaars Wageningen ondersteunen dit project.
Hieronder staat een globale agenda.
De ontmoetingen zetten mijn schrijven in een ander licht. Onbewuste processen worden zichtbaar en ik verwacht dan ook dat mijn werk hierdoor aan kwaliteit wint.
(Foto: Robbert Kamphuis)

Dit is het persbericht zoals we dat in maart 2015 de wereld in hebben gestuurd.
 
Wageningse schrijvers Adelmund, Van Gansewinkel en Van der Zee
 
Schrijversharten geeft inkijk in scheppend proces

Hoe waanzinnig is het om schrijver en dichter te willen zijn? Op 7 maart begint de Boekenweek met het thema Waanzin, een uitgelezen moment om Schrijversharten te presenteren.
Drie Wageningse schrijvers geven de komende maanden een inkijk in hun scheppend proces. Martijn Adelmund, Annie van Gansewinkel en Laurens van der Zee zijn totaal verschillende schrijvers en dichters, maar toch hebben ze elkaar gevonden in Schrijversharten. Zij sluiten aan bij uiteenlopende evenementen in Wageningen om het publiek deelgenoot te maken van hun ontdekkingstocht langs thema’s, drijfveren en worstelingen van het schrijfproces.
Zo zetten zij op de Wageningse Boekenmarkt op 18 april het Schrijversharten Café open, waar ook collega-schrijvers optreden en signeren. Interviewer Frénk van der Linden probeert er de schrijversziel van Martijn Adelmund, Annie van Gansewinkel en Laurens van der Zee bloot te leggen.
Schrijversharten neemt ook deel aan de Culturele Ronde (25/26 april) door onder meer bij Proust op de sofa plaats te nemen. Tijdens het 5 mei-festival komt Schrijversharten met de installatie: ‘Ontdek het vrije woord’. Ook op het Leeffestival manifesteert Schrijversharten zich met een taalactiviteit.
In het najaar is het dan tijd voor het oogstfeest waarin de schrijvers laten zien wat ze hebben geleerd, afgeleerd, verprutst en overwonnen, en hoe ze verder gaan.
Op de website (www.schrijversharten.nl) en via social media neemt Schrijversharten het publiek het hele jaar mee in zijn zoektocht naar het wezen van schrijven.
-------------------------------------
Actuele informatie op website Schrijversharten

 
Agenda van Schrijversharten voor 2015 in Wageningen:

- 18 april - 11.00-17.00 Schrijversharten Café met ontmoetingen en optredens van schrijvers. Om 15 uur interviewt Frénk van der Linden de schrijvers van Schrijversharten (bovenzaal Colors, Markt)
 
- 25 en 26 april - Culturele Ronde. Schrijversharten onderwerpt zich aan de vragen van Proust en treedt op als gasten tijdens een cultureel evenement van Robbert Kamphuis (Spijk). Op 26 april van 16.00-17.00 optreden Schrijversharten in bblthk.
 
- 5 mei - 'Ontdek het vrije woord' - taalspel Schrijversharten tijdens Bevrijdingsfestival bij Parka Kultura in Torckpark
 
- 28 juni - taalactiviteit tijdens Leeffestival dat dit jaar als motto heeft: Besmettelijk. Bezoekers bedenken anagrammen met de letters van de tekst: spelen met de taal is aanstekelijk
 
- 14 oktober - oogstfeest samen met vakschool Rijn IJssel College waarin Schrijversharten terugblikt op het project, vooruitkijkt en toost op het mooie van taal en schrijven.
 
Op de website Schrijversharten is de ontdekkingstocht van de drie schrijvers te volgen. Schrijversharten zit ook op Facebook

Hieronder impressies van de activiteiten van Schrijversharten.

Schrijversharten Café

Schrijversharten -  Culturele Ronde Wageningen

Ontdek het vrije woord - Bevrijdingsfestival

Anagramspel - Leeffestival

• Oogstfeest